Stolac

Stolac je grad smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Her­cegovačko-neretvanske županije/kantona. Grad je nastao na obalama rijeke Bregave, a okru­žuju ga planina Hrgud te Vidovo polje s okolnim mjestima koja su ispisana perom bogate kulturne prošlosti. Prilaz Stocu sa zapadne strane čini Du­bravska visoravan, koja je specifična i poznata po breskvi i po dubravskom vinogorju po kojem su poznata stolačka vina.
Stolačko područje je svojim mediteranskim šar­mom, dobrom vodom, blagim nebom, pitomim krajolikom i skladom prirodnih ljepota, privlačilo ljude još od prapovijesnih /prahistorijskih vremena Iliri i grčki pomorci, rimski patriciji, istočno gotski osvajaci, slavenski velikodostojnici, osman¬ski plemići, venecijanske vojskovođe, austrougarski namjesnici, te mnogi poklonici sunca, svježine rijeke Bregave, kulturno povijesnih / historijskih valera i tajnovitih poruka iz proteklih stoljeća/vijekova, ostavili su ovdje svoj trag: gradine i grobove, imena na pločama-poruke za one koji će za njima doći.
Stolac je prostor s najduljom i najraskošnijom povi-ješću/historijom gradskog života u Bosni i Hercegovini, a spada u malu skupinu balkanskih prostora na kojima su sačuvana materijalna svjedočenja o urbanim oblicima života kroz razdoblje dugo preko 3.500 godina, koliko su stari posljednji poznali nalazi ilirskog grada Daorsona.


Stolac - Mapa_BA