O projektu

Projekt Adristorical Lands ima za cilj stvoriti nove oblike održivog turizma kroz vrednovanje pojedinih značajnih obilježja prisutnih na jadranskom području, koji nisu obuhvaćeni tradicionalnom turističkom ponudom.
Povijesna/historijska naselja, utvrđeni gradovi, kuće umjetnika i povijesna kazališta/historijska pozorišta samo su neki od primjera bogate kulturne baštine jadranskog područja, koji su još uvijek nedovoljno istraženi i poznati.Sve veća potražnja za novim oblicima turističke ponude pruža značajne gospodarske/privredne i kulturološke prilike prostorima koji se nalaze uz Jadransko more i upravo je to spona/veza u koju projekt Adristorical Lands želi investirati, nastojeći aktivirati nove pravce razvoja turizma koji će uključivati obalna područja i valorizirati njihove prirodne i kulturne resurse. Nakon prve faze prikupljanja i katalogizacije teritorijalnih "izvrsnosti", odabrane lokacije uvrstiti će se u katalog, a turistički djelatnici i agencije zadužene za turističku promociju pobrinuti će se za njihovu promociju, između ostalog i realizacijom portala posvećenog brojnim aktivnostima promocije i komunikacije. Osim toga, biti će uključene i institucije te glavni akteri iz turističkog sektora s ciljem uspostavljanja, čak i na razini lokalnih vlasti, novih kompetencija i spoznaja za bolju turističku promidžbu/promociju teritorija i manjih središta.


Aktivnosti projekta će biti popraćene pokretanjem malih „pilot projekata" kojima će se unaprijediti turistička ponuda pojedinih odabranih područja, primjerice/na primjer postavljanjem panela ili „govornih spomenika". Projekt obuhvaća teritorijeSlovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te talijanske regije na obali Jadranskog mora. Više od 250 posebnih lokaliteta uključeno je u projekt Adristorical Lands u okviru jednog idealnog putovanja koje povezuje dvije obale Jadranskog mora u jedinstven i osebujan itinerar koji čine kuće umjetnika, povijesna/historijska naselja, utvrđeni gradovi, gradine, zamci i povijesne/historijske palače. Znatiželjan i načitan posjetitelj/posjetilac može započeti svoje putovanje u malenim kućama umjetnika raštrkanim na teritoriju provincije Marche, u kojima su u prošlosti stanovali slikari, glazbenici/muzičari i pjesnici, poput Giacoma Leopardia, Raffaella Sanzia i Edgarda Mannuccia, pa nastaviti put preko grada Cervia, u čijoj su povijesnoj/historijskoj jezgri još i danas očuvani tradicionalni zanati vezani uz more i so, pa sve do gradića Lezha u Albaniji, gdje je u prošlosti živjela kraljica Teuta i kralj Gent, vlasnici legendarnih brodova Liburna na drevnom Mediteranu. Utvrđeni grad, Civitella del Tronto, koji je bio obrambeni bastion sjeverne granice Napuljskog kraljevstva do 1861, gradovi opasani zidinama regije Veneto, koje bez obzira na njihovu međusobnu različitost, povezuju tisućljetna/hiljadugodišnja povijesna/historijska zbivanja, ili Palmanova, grad utvrda u obliku zvijezde sa devet simetričnih krakova, izgrađen za vrijeme Mletačke Republike 1593. godine radi obrane njezinih istočnih granica, sve su to idealna mjesta za one koji žele proputovati kroz povijest/historiju i doživjeti njezine najznačajnije trenutke. Zatim valja još istražiti veličanstvene mozaike grada Ravenne, gradiće Venecijanske lagune, poput Chioggie, u čijoj se luci možete diviti bragocima (tal. bragozzi), tipičnim brodicama živahnih boja, te solanu Sečovlja, gdje su opisani i rekonstruirani uvjeti/uslovi života i rada u solanama, ili pak stare kuće ribara s otoka Hvara i još puno toga.
Ako želite doživjeti djelić europske povijesti/historije, gdje još i danas žitelji nose svoju tradicionalnu nošnju i gdje je ubrzani ritam svakodnevnice nadomješten prirodnim ritmom godišnjih doba i sunca, posebni lokaliteti koje predstavlja projekt Adristorical Lands idealna su mjesta koja pružaju jedinstvena iskustva prepuna povijesti/historije,
umjetnosti, tradicije i kulture.